14 Julai 2011

TIGA LAGI SBP BAKAL DIBUKA AKHIR TAHUN INI

Assalamualaikum

Tiga lagi Sekolah Berasrama Penuh (SBP) akan dibuka menjelang akhir tahun ini bagi memberi peluang kepada lebih ramai pelajar cemerlang melanjutkan pelajaran di sekolah berkenaan.

Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Abdul Ghafar Mahmud, berkata tiga SBP itu ialah Sekolah Menengah (SM) Sains Setiu (Terengganu), SM Sains Sembrong (Johor) dan SM Sains Banting (Selangor).Beliau berkata, sehingga Jun tahun ini, terdapat 60 SBP yang beroperasi sepenuhnya dengan jumlah pelajar kini mencecah 37,543 orang.

"Jumlah permohonan kemasukan ke Tingkatan Satu dan Empat yang semakin meningkat setiap tahun jelas menunjukkan kecemerlangan SBP.

"Tahun lalu seramai 86,504 permohonan diterima sedangkan tempat yang disediakan hanyalah 6,090. Keyakinan ini juga membolehkan program SBP mendapat tajaan swasta," katanya dalam teks ucapannya pada perasmian Pertandingan Akhir Bahas Piala Perdana Menteri ke-38 di sini, hari ini.

Teks ucapan beliau dibacakan timbalannya, Dr Khair Mohamad Yusof.

Pertandingan akhir bahas kategori Bahasa Melayu dimenangi Sekolah Tuanku Abdul Rahman dan Sekolah Menengah Sultan Abdul Halim diumum sebagai naib juara manakala Kolej Tunku Kurshiah memenangi kategori Bahasa Inggeris dan naib juara, Sekolah Datuk Abdul Razak.

Tiada ulasan: