15 Julai 2011

PELUANG SETAHUN DUA KALI

Assalamualaikum 
Arah Qiblat boleh disemak dengan tepat ketika Istiwa A'zam.Penentuan arah qiblat yang tepat sangat penting kerana ia merupakan antara syarat sah solat samada solat fardhu atau sunnat. Jadi ummat ISLAM mesti memastikan kedudukan arah qiblatnya tepat mengadap Ka’bah.

Alhamdulillah, setiap tahun ada 2 waktu yang telah ALLAH subhanahu wata’ala tentukan kedudukan matahari betul-betul tepat di atas Ka’bah. Fenomena ini dipanggil Istiwa A’zam. Ianya  membolehkan ummat ISLAM di seluruh muka bumi sejak dahulu hingga hari kiamat memeriksa dan menyemak arah qiblat dengan mudah dan tepat.


Bilakah Istiwa A’zam berlaku?


Di Malaysia, waktu berlakunya fenomena ini ialah pada:* 28 MEI setiap tahun, tepat pukul 5.16 petang, dan* 16 JULAI setiap tahun, tepat pukul 5.28 petang.
Apa yang perlu dilakukan untuk menyemak qiblat dengan tepat? 


* Pastikan jam yang selalu dibuat rujukan oleh tuan/puan mengikuti waktu piawai yang tepat. Untuk menentukan ketepatan waktu, tuan/puan boleh memeriksanya dengan SIRIM atau boleh juga merujuk kepada waktu yang terpapar di televisyen atau radio. Ketepatan waktu yang mengikut piawai adalah penting untuk mendapat hasil yang betul. Justeru, betulkan jam tuan/puan mengikut waktu piawai yang betul.


* Cari objek lurus yang keras seperti batang kayu, tiang atau pen


* Pacakkan objek tersebut secara menegak (bersudut 90°) di atas permukaan yang rata.


* Pastikan bayang-bayang yang terhasil dari objek tersebut jelas boleh dilihat dengan terang dan jelas.


* Dan pastikan juga tuan/puan boleh melihat matahari dari kedudukan tempat tuan/puan pacakkan objek lurus tersebut dan tidak terlindung


.* Tunggu dengan sabar waktu yang disebutkan di atas.Ketika peristiwa ini berlaku:


*Perhatikan bayang-bayang yang terhasil dari objek lurus yang dipacakkan tersebut.Arah qiblat adalah arah yang bertentangan dengan jatuhnya bayang-bayang itu. (Rujuk gambar di atas)


Tandakan arah qiblat yang betul.


Sebarkan, insyaALLAH…

Tiada ulasan: